Craterele sugerează că asteroidul a lovit Planeta Roşie atunci când era deja fragmentat. Mulţi asteroizi au suferit deja coliziuni pe parcursul erelor petrecute lovindu-se de alte corpuri similare în Sistemul Solar, fiind slăbiţi de acest proces. În timpul căldurii şi presiunii intense la contactul cu atmosfera, fisurile pot deveni punctele de rupere şi dezintegrare ale corpului care ajunge astfel în mai multe bucăţi incandescente pe suprafaţa planetei.
„Practic, este o explozie, forţa unei eliberări violente de nergie atunci când se dezintegrează”, a precizat astronomul Phil Plait pe blogul său Bad Astronomy.
Ştim că s-a întâmplat recent pe Marte pentru că imaginile din aceeaşi regiune din 2009 nu arată craterele, aşa cum s-a explicat într-o declaraţie a celor de la Lunar and Planetary Laboratory din cadrul University of Arizona.
Suprafaţa în 2009:
Credit: NASA/JPL/University of Arizona
Suprafaţa în 2016:
Credit: NASA/JPL/University of Arizona
Noile trăsături prezentate în imaginea de mai sunt sunt interesante pentru că schimbările pe Marte sunt lente şi rare. Cercetătorii de la University of Arizona au numărat 21 de cratere în această imagine realizată de Mars Reconnaissance Orbiter. Unele cratere au şi un diametru de 7 metri şi se întind pe o zonă cu o lungime de 305 metri, scrie Live Science.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?
Dovezi ale unor râuri masive ce au existat pe Marte, prezentate într-o nouă imagine